G.R.O.W. model

Het G.R.O.W. coachingsmodel is een beproefd model om structuur aan te brengen in een coachingsgesprek. De kracht van het G.R.O.W. model is dat het in vier overzichtelijke stappen leidt tot een duidelijk eindresultaat. G.R.O.W. is een afkorting voor Goal – Reality – Options – Will. Zie onderstaand enkele GROW voorbeeldvragen.

Goal:

 • Wat wil je bereiken? Wat is het verwachte resultaat van je ‘mogelijke acties’?
 • Wat is dan de ‘focus’ van dit gesprek en hoe zal dat je doel beïnvloeden?
 • Hoe zou de situatie moeten zijn voor jou om ‘tevreden te zijn’?

Reality:

 • Hoe ziet de situatie er nu uit? 
 • Hoeveel impact en controle heb jij momenteel op die situatie?
 • Wat zouden de consequenties zijn als het je niet lukt?

Options:

 • Wat zijn de voor en nadelen van de diverse opties?
 • Zijn er voor de verschillende opties ongewenste ‘nevenverschijnselen’? Hoe makkelijk of moeilijk zijn die opties voor jou?
 • Welke optie zou je de meeste voldoening geven?

Will:

 • Welke optie ga je effectief uit proberen? Hoe ga je weten of het effectief werkt?
 • Wat zouden mogelijke hinderpalen kunnen zijn om dit te laten slagen?
 • Hoe kan ik je als coach verder ondersteunen bij dit initiatief?

Kernkwadranten van Daniel Ofman

Een goede manier om je sterke en je zwakke punten helder te krijgen, is om je kernkwaliteiten en valkuilen in kaart te brengen. De kernkwadranten van Daniel Ofman zijn een veelgebruikte en heldere methode die je ook kan gebruiken om conflicten met anderen te analyseren. Iemands kernkwaliteit kan namelijk recht tegenover het gedrag staan waar men allergisch voor is. Vervolgens geeft Daniel Ofman aan, hoe een kernkwaliteit kan doorschieten naar een valkuil en op welke manier hij de uitdaging kan aangaan om zijn gedrag aan te passen.

Wil je meer weten over het model en hoe het werkt klik dan hier of neem contact met mij op. 

Bron: Toolshero

Andere modellen en instrumenten:

Learning Agility: is een indicator die aangeeft wat het vermogen is om op basis van nieuwe ervaringen snel en flexibel nieuw effectief gedrag te ontwikkelen. Learning Agility biedt inzicht in jouw potentieel.

DISC profiel: ontdek hoe de vier DISC gedragsstijlen Dominant, Invloed, Stabiel en Consciëntieus je houding richting anderen en je dagelijkse gedrag voorspellen.

MBTI: De Myers-Briggs Type Indicator is een veel gebruikt instrument om meer duidelijkheid over je persoonlijke voorkeuren te krijgen (stijl van werken,  hoe goed ken je jezelf, hoe goed weten andere mensen wat jou beweegt en ziet jouw ideale werkomgeving eruit).

OSKAR coachingsmodel: is een model waarbij naar de oplossing wordt gekeken in plaats van naar het te coachen probleem.

Negen teamrollen van Belbin: beschrijven het gedrag dat we kunnen herkennen wanneer je samenwerkt met anderen.

De cirkels van invloed en betrokkenheid: helpt om anders te kijken naar de dingen waarmee je bezig bent. Door dat te zien kun je ook anders met dingen leren omgaan. Je ziet dat jouw invloed op zaken die spelen anders ligt dan je zou denken.